top of page
  • Riikka

Miten aloittelija kirjoittaa romaanikäsikirjoitusta?

Lukijalle herää varmasti ajatus, että onpa pöhkö kysymys, varmasti samalla lailla kuin kokeneempi konkari! Varmasti, mutta aloittelijalle kaikki on uutta: miten luoda henkilöhahmot, miten dialogia kirjoitetaan, mikä on kirjan rakenne? Olen nyt muutaman kuukauden ajan kirjoittanut kirjaa. Kuvittelin, että saisin paljon enemmän aikaiseksi kuin ne vaivaiset 50 liuskaa, jotka ovat tietokoneelleni tallennettuna nimellä Ensimmäinen luku. Ei se ensimmäinen luku sentään ole 50 liuskan pituinen, mutta kun aloitin ensimmäistä lukua, jatkoin vaan enkä muuttanut tiedoston nimeä.


Kirjoittaminen on ollut sekä ihanaa että kamalaa. Joinain päivinä on tuntunut, että hei, tästähän tulee jotain. Kirjoittaminen on ollut jopa hauskaa ja palkitsevaa, kun olen keksinyt, miten ratkaista joku juoneen liittyvä ongelma. Editointi on ollut hauskaa, kun on huomannut, että todella umpihuonosta tekstistä on saanut vähän kelvollisempaa sillä, että sen on kirjoittanut uudestaan.


Sitten on ollut niitä huonoja päiviä. Silloin olen miettinyt, että onko tässä mitään järkeä. En edes tiedä, yritänkö koskaan julkaista tekelettä, vai onko tämä vain kirjoittamisen harjoittelua alusta loppuun. Ja kun näen jossain jonkun kehuvan jonkun toisen kirjoittamaa kirjaa, vaikkapa sanomalla, että kirjan kieli on kaunista, otan toisen kirjan kehut negatiivisella tavalla itseeni ja ajattelen, että omassa kirjassa kieli on surkeaa. Haluaisin kirjoittaa kaunista kieltä mutta kun kirjoitan, tunnen, että lopputulos on teennäistä ja noloa.


Kirjoittaminen on kovaa työtä, se on tullut tähän mennessä selväksi. Se ei ole sitä, että istun koneelle ja kirjoitan, ja se on siinä. Pitää kirjoittaa, editoida, deletoida, kirjoittaa lisää, poistaa, muokata, muuttaa. Ja tehdä kaiken tämän tietämättä yhtään, onko lopputulos yhtään mistään kotoisin. Toisaalta palautetta haluaa, mutta toisaalta sitä pelkää, mitä jos palaute onkin niin murskaavaa, että sen jälkeen en enää ikinä halua kirjoittaa mitään. Mutta toisaalta, tuskin harrastekirjoittajalle sanotaan mitään kovin murskaavaa, eihän kukaan muuten uskaltaisi kirjoituskursseille osallistua.


Joten sinä kanssakirjoittaja, aloittelija, haaveilija, murehtija, tuskailija. Et ole yksin. Ja se on lohduttavaa, että ammattikirjoilijatkin tuntevat samoja tunteita. Ei auta muuta kuin käydä töihin. Paras kaava kirjoittamiseen, tai oikeastaan mihin tahansa asiaan, löytyy Käsikirjoittamisen taito -kirjasta (Anders Vacklin & Janne Rosenvall). Se on näin yksinkertainen: Perse + tuoli = käsikirjoitus


Alppiruusuja
Olisipa tekstini yhtä kauniita kuin nämä alppiruusut.



164 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page