top of page
  • Riikka

Analysointia, analysointia – mitä lukeminen opettaa kirjoittamisesta?

Kaikissa kirjoittamisoppaissa neuvotaan aloittajaa samalla lailla. Lue paljon ja kirjoita paljon. Kirjoittamista voi harrastaa erilaisilla kursseilla tai kotona tekemällä kirjoitusharjoituksia. Mutta miten on lukemisen kanssa? Miten ja mitä kirjoittajan kannattaa lukea?


Viisi vinkkiä kirjoittajalle


Tässä viisi lukemisvinkkiä, jotka ovat auttaneet minua kirjoittamisessa.

  1. Lue paljon erilaista kotimaista kaunokirjallisuutta. Tai sillä kielellä kirjoitettua, millä kielellä kirjoitat. Olen ymmärtänyt kirjoittamisoppaita lukiessani, että varsinkin dialogi on asia, jota ei opi niin hyvin käännöskirjoja lukiessa.

  2. Lue kirjoja analysoiden. Kun luet kohdan, josta nautit, pysähdy sen ääreen ja pohdi, mikä tekee kohdasta hyvän. Ja toisin päin: mikä tekee jostain kappaleesta sinusta huonon. Onko se jonkun tietyn sanan käyttäminen, lauserakenteet, juonellinen valinta. Pysähdy jokaisen sanan äärellä. Mieti, onko käytetty lauseenvastikkeita, millaisia verbejä ja adjektiiveja on käytetty yms.

  3. Pohdi kirjan rakennetta ja kappaleiden rakennetta. Kappaleiden kohdalla mieti esimerkiksi sitä, missä järjestyksessä asiat esitetään (tapahtumajärjestyksessä A, B, C vai kenties ensiksi C, sitten B ja lopuksi A).

  4. Kun huomaat omassa tekstissäsi jonkun toistuvan asian (oli se sana tai lauserakenne), kiinnitä samaan asiaan lukiessasi. Esimerkiksi huomasin, että minä kirjoitan usein ”niin, että” ja koska tämä häiritsi minua, olen alkanut hakemaan lukemastani niin, että -kohtia ja analysoimaan, miten usein rakennetta käytetään, millaisissa asiayhteyksissä jne.

  5. Dialogi: miten henkilöt puhuvat toisilleen. Lue dialogia ääneen ja huomaat, miltä se kuulostaa. Voit verrata kirjoittamaasi dialogiin ja ehkä huomaat siinä muutettavaa.


Ei tämä mitään syvällistä kirjallisuustiedettä ole mutta minua nämä vinkit ovat auttaneet kirjoittamisessa. Esimerkiksi olen siirtänyt suoraan omaan käsikirjoitukseeni tiettyjä luvun rakenteeseen liittyviä asioita, joihin olen lukiessa kiinnittänyt huomiota.


Vinkit toivon mukaan auttavat aloittelevaa kirjoittajaa, joka haluaa saada kaunokirjallisuuden lukemisesta enemmän irti.



Kirjahylly, jossa on paljon kirjoja.
Lukeminen ja kirjoittaminen kulkevat käsi kädessä.



170 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page