top of page
  • Riikka

Kun kirjoittaminen jumittaa - miten päästä eroon pelosta, perfektionismista ja häiriötekijöistä

Kaikille kirjoittajille on tuttua tilanne, jossa kirjoittaminen ei vaan etene. Kirjoittajan blokki, tyhjän paperin syndrooma, kirjoittamisjumi – sitä voi kutsua monella eri nimellä. Haluat kirjoittaa, mutta jostain syystä et kirjoita. Selität itsellesi, että ei ole aikaa, mahdollisuutta, työvälineitä.


Jokaisella kirjoittamiskurssilla tätä aihetta on käsitelty jollain lailla. Opettajat ovat pyytäneet kirjoittamaan tekstin aiheesta, miksi kirjoitan. Samalla tulee kirjoittaneeksi siitä, miksi ei kirjoita.


Löysin amerikkalaisen Jerry B. Jenkinsinin kirjoittamisesta kertovat videot muutama kuukausi sitten. Yhdessä (ellei useammassakin) hän puhuu juuri tästä aiheesta. Jenkins luettelee kaikki ne kirjoittamisen esteet, joihin olen itsekin törmännyt. Hän kertoo, miten päästä jokaisesta esteestä eroon. Tässä vapaasti suomennettuna Jenkisinin neuvot.


Syyt, jotka estävät sinua kirjoittamasta – ja neuvot, miten päästä esteiden yli


1. Pelko


Pelkäätkö, ettet ole tarpeeksi hyvä? Tämä pelko riistää itseluottamuksesi etkä pysty kirjoittamaan. Tämä on tuttu este itselleni.


Jenkins esittää ratkaisuksi pelon hyväksymistä, kirjoittajan kuuluukin pelätä. Sitä ei kannata juosta karkuun, vaan kohdata pelko ja hyväksyä pelko osaksi kirjoittamista.


Pelon edessä on oltava nöyrä. Jenkins kertoo, että nöyryys motivoi häntä työskentelemään ahkerasti. Ja ahkera työ johtaa menestykseen. Muuta pelko nöyryydeksi, nöyryys motivaatioksi, motivaatio kovaksi työksi ja kova työ menestykseksi.


2. Kirjoittamisen jatkuva lykkääminen


Tämäkin on niin tuttua ihan kaikille kirjoittajille. Silloin kun pitäisi kirjoittaa, mikä tahansa muu tekeminen kiinnostaa enemmän. Siis ihan mikä tahansa muu, jopa siivoaminen.


Olemme mestareita etsimään tapoja lykätä kirjoittamista. Teen vielä tuon ja tuon asian, ennen kuin kirjoitan.


Jenkins tarjoaa ratkaisuksi viivyttelyn näkemistä voimavarana. Hänen mukaansa se on väistämätöntä, mutta koska siitä ei pääse eroon, se pitäisi nähdä voimavarana.


Kun Jenkins aikatauluttaa kirjoittamistaan, hän lisää aikatauluun päivät, jolloin hän tekee muuta kuin kirjoittaa. Aikataulu kertoo, kuinka monta sivua hänen on saatava valmiiksi jokaisena päivinä. Jos vitkastelu ja kirjoittamisen lykkääminen varastaa yhden hänen kirjoituspäivistään, Jenkins muuttaa päivittäistä sivumäärää. Jos kissa- ja koiravideot tai somen selaaminen vie kirjoittamisaikaasi, se tarkoittaa sitä, että joudut tuottamaan enemmän tekstiä muina päivinä.


Tämä on hyvä neuvo myös harrastelijakirjoittajalle, jolla ei ole joka päivä aikaa kirjoittaa. Itse teen niin, että suunnittelen kirjoittavani liuskan päivässä viitenä päivänä viikossa.


Se ei ole mahdotonta, itse asiassa se on aika vähän. Silti en ole kyennyt siihen kovin monena viikkona. Toisaalta se on sen verran vähän, että siihen on mahdollista yltää. Seuraavan askel on merkitä kalenteriin ne päivät ja hetket, jolloin kirjoittaminen on mahdollista.


3. Täydellisyyden tavoittelu


Perfektionismi käy käsi kädessä kohdan yksi eli pelon kanssa. Haluan kirjoittaa heti ensimmäisellä yrittämällä täydellistä tekstiä ja kun en siihen pysty, koen, että en ole tarpeeksi hyvä. Joten minun ei kannata kirjoittaa.


Jenkins tarjoaa ratkaisuksi, mitäpä muutakaan kuin, kirjoittamista. Kirjoita äläkä välitä sisäisestä äänestä, joka haikailee täydellisyyden perään.


Pidä kirjoittamis- ja editointiprosessi erillään toisistaan. Kirjoittamisvaiheessa ei kannata pysähtyä korjaamaan pilkkuvirheitä tai muita virheitä.


Minä en ole edes vielä lukenut mitään, mitä olen tässä kuukauden aikana kirjoittanut.

Haluan ensiksi saada tarinan paperille ja vasta sitten palaan muokkaamaan tekstiä. Koska jos nyt lukisin kirjoittamani tekstin, toteaisin, että en ole tarpeeksi hyvä ja lopettaisin kirjoittamisen siihen.


Kuten Natalie Goldberg on sanonut, pidä kynä liikkeessä!


4. Häiriötekijät


Häiriötekijöitä on niin sähköposti, some, TV kuin perheenjäsenetkin. Jenksinin ratkaisu ei tule yllätyksenä. Kun kirjoitat, sulje kaikki sosiaalisen mediat kanavat, verkkosivut ja sähköposti. Kerro perheellesi, ettet ole käytettävissä, ellei ole hätätilanne.


Kun olemme jumissa, meillä on tapana irtautua työstä ja löytää jotain hauskaa tekemistä kirjoittamisen sijaan.


Mutta Facebook, uutissivustot ja hauskat eläinvideot voivat ryöstää huomaamatta tuntikausia kirjoitusaikaa.


Minulla apuna on rikkinäinen Word. Se alkaa vilkkua mustana, jos jokin muu selain tai peli on samaan aikaan auki. Joten kun kirjoitan, en voi pitää muita ohjelmia auki. Rasittavaa, mutta toisaalta aika kätevää!



Kuva omasta näppiksestäni, jolla yritän saada kirjoitettua pelosta ja täydellisyyden tavoittelusta huolimatta.

311 views0 comments
bottom of page