top of page
  • Riikka

Mitä jos ei huvita kirjoittaa?

Mitä jos tänään ei huvita kirjoittaa? Entä jos ei eilenkään huvittanut ja jotenkin arvaat, että huomennakaan ei tule kirjoittaneeksi. Olen ennenkin pohtinut tätä. Miksi haluaa tehdä jotain, mitä ei sitten kuitenkaan tee? En usko selityksiin. En usko siihen, että ei olisi aikaa. Aikaa on siihen, mihin aikaa haluaa käyttää. Kirjoittaminen vaatii kuria, päättäväisyyttä. Kirjailijoiden ja toimittajien pitämällä luennolla minulle viimeistään selvisi, että kaikki kirjoittajat kärsivät siitä. Siitä, kun on halua ja intoakin, mutta silti paperi pysyy tyhjänä. Natalie Goldberg (Luihin ja ytimiin, s. 43) antaa niksejä, joilla hän on saanut oman kirjoittamisensa alkuun.


Mistä intoa kirjoittamiseen?


1. Sovi treffit ystävän kanssa viikon päähän. Sinulla on viikko aikaa kirjoittaa jotain, mitä ystäväsi voi lukea. Eli vanha kunnon DL! Mitä ikinä tulisikaan tehtyä ilman sitä!

2. Tämä vinkki voi olla hankala toteuttaa. Natalie Goldberg nimittäin sai omaan kirjoittamiseensa puhtia perustamalla kirjoittajaryhmän, jota alkoi opettaa. Tätä vinkkiä voisi soveltaa niin, että tee erilaisia kirjoitusharjoituksia, vaikka et osallistuisikaan millekään kurssille. Katso kirjoitusharjoituksia täältä>>

3. Anna itsellesi lupa loikoilla ja tehdä mitä haluat aamun ensimmäiset tunnit. Sovi itsesi kanssa, että kello 10 aloitat. Ja sinähän myös aloitat silloin, älä neuvottele aikataulusta itsesi kanssa! (huh, tämä on vaikeaa!)

4. Kirjoita heti kun heräät. Älä tee mitään aamulla ennen kuin olet kirjoittanut vähintään vartin.

5. Lupaa itsellesi palkinto, kun olet saanut kirjoitettua. Suklaa toimii aina!

6. Kirjoita muistikirja täyteen joka kuukausi. Ei laatu, vaan määrä!



Kokeile kirjoittaa myös käsin!

130 views0 comments
bottom of page