top of page
  • Riikka

Selkokieli – viisi vinkkiä kirjoittajalle

Sain mahdollisuuden osallistua selkokirjoittamisen työpajaan viime viikolla. Työpajan jälkeen olen entistä vakuuttuneempi siitä, että jokaisen kirjoittajan pitäisi opiskella selkokirjoittamista, ainakin perusteet. Selkokirjoittamisen opit hyödyttävät kaikkia, vaikka varsinaista selkomukauttamista ei tekisikään. Mitkä asiat jokaisen kirjoittajan pitäisi oppia? Tässä viisi vinkkiäni.


1. Mieti lukijaa


Väitän, että edes viestinnän ammattilaiset eivät aina muista ajatella lukijaa kirjoittaessaan. En minä ainakaan, en varmasti tarpeeksi. Miten lukijan miettiminen näkyy teksteissä konkreettisesti? Esimerkiksi ohjeissa: Älä kirjoita ”lomake lähetetään” vaan kirjoita ”lähetä lomake”. Älä pelkää sinä-muotoa silloin kun se sopii asiayhteyteen.


2. Mieti sanavalintojasi


Oletko varma, että lukijasi ymmärtää käyttämiäsi sanoja? Tämäkin tarkoittaa lukijan asemaan asettumista. Käytä yleistajuista kieltä, vältä erikoistermejä, jos kohderyhmäsi ei ole alan ammattilainen.


3. Muista konkretia


Vältä abstrakteja sanoja ja käsitteitä, ja huomaa, että on konkreettisia sanoja, joita käytämme abstraktissa merkityksessä. Esimerkiksi tulee tehdä -sanapari voi olla joillekin lukijoilla vaikea ymmärtää, koska konkreettista tulla-verbiä käytetään siinä abstraktissa merkityksessä. Parempi vaihtoehto on ”täytyy tehdä”.


4. Muista tarkoitus


Mikä on tekstisi viestinnällinen tarve? Mitä haluat tekstilläsi saavuttaa? Sisällytä tekstiisi ne asiat, jotka ovat tarkoituksen kannalta merkityksellisiä. Selitä sanat, jotka ovat oleellisemmat tekstin viestin näkökulmasta.


5. Yksi kappale, yksi asia, yksi kohderyhmä


Kirjoita yhteen virkkeeseen ja yhteen kappaleeseen yksi asia. Kirjoita kappale vain yhdelle kohderyhmälle.



37 views0 comments
bottom of page