top of page
  • Riikka

Miten reppari kirjoitetaan? - vinkkejä reportaasin tekoon

Updated: Dec 27, 2020

Reportaasi eli reppari juttutyyppinä on juuri sellaista kirjoittamista, mistä minä - luovasta kirjoittamisesta kiinnostunut - pidän. Repparissa voin yhdistää kuvailevaa tekstiä, havaintoja, tunnelman kuvailua tiedesisältöön. Sain alkuvuonna tehtäväksi kirjoittaa repparin tyylisen jutun puisesta kasvihuoneesta. Kirjoitusmatka oli opettavainen, sillä sain apuja ammattitoimittajalta (kiitos Panu Räty!).


Tässä mitä opin repparin kirjoittamisesta:


Mitä tehdä haastattelutilanteessa?

  • Ota kuvia ja videota haastattelupaikasta (kysy lupa!), selvitä miksi kirjahyllyssä/huoneessa/tilassa on niitä esineitä, joita siellä on, kysele asioista hyvin konkreettisesti. Mitä teet tällä esineellä? Miksi käytät sitä? Miten teet, mitä sitten teet? Ja niin edelleen.

  • Ota kaikki aistit käyttöön: miltä paikassa tuoksuu, minkävärisiä esineet ovat.


Miten rakennat repparin?

  • Esittele alussa päähenkilö ja paikka, päähenkilöitä voi olla vain yksi tai kaksi. Kerro alussa, miksi asia on tärkeä. - > Ensimmäisissä versioissa jutussani en kertonut, miksi juuri tämän puisen kasvihuoneen kehittäminen on tärkeää. Viimeisessä editointivaiheessa editori kuitenkin lisäsi tiedon alkuun ja hyvä niin.

  • Muista, että yhdessä jaksossa (esimerkiksi väliotsikoiden välinen teksti) kannattaa kertoa vain yhdestä asiasta. Ja kerro jostain asiastavain yhdessä kohtaa. -> Esimerkiksi omassa jutussa kerroin vain yhdessä kohtaa, mitä tarkoittaa tyhjiökuivaaminen.

  • Älä käytä passiivia. Repparin on tarkoitus kertoa konkreettisista asioista, joten passiivin välttämäinen on entistäkin tärkeämpää.

  • Hidasta: eli kirjoita useampi lause tärkeästä asiasta, vähemmän tärkeät asiat lyhyemmin. Tämä on vaikea asia enkä oikein vieläkään osaa hidastaa.

  • Huomioi, että useampi tapahtumapaikka vaatii enemmän merkkimääriä. -> Minulla oli ajatuksena kirjoittaa juttu, jossa päähenkilö käy eri paikoissa Otaniemessä, mutta prosessin aikana opin, että juttuni oli sen verran lyhyt, että en olisi pystynyt kertomaan jokaisesta tapahtumapaikasta tarpeeksi, joten päädyin siihen, että varsinaisia tapahtumapaikkoja on vain yksi.

  • Lopeta juttu siististi: johdantolause ja sitten lainaus, joka päättyy pisteeseen eli älä lopeta juttua hän sanoo -sanoihin.

Repparini löytyy täältä >>

Parhaimmillaan reppari vie lukijan tapahtumapaikalle ja hän pystyy tuntemaan, miltä siellä tuoksuu ja miltä siellä tuntuu.

524 views0 comments
bottom of page