top of page

Miten kirjoittaa lapsille?

  • Riikka
  • Feb 1
  • 2 min read

Vuosi 2025 alkoi työväenopiston Kirjoita lapsille -kurssilla. On ollut antoisaa ja hyödyllistä käydä kirjoittamiskurssilla, koska sen myötä olen kirjoittanut taas edes jotain. Puhumattakaan kaikesta, mitä olen jo oppinut, vaikka kurssikertoja on takana vasta kaksi.


Lapsille kirjoittaminen voi tuntua helpolta, koska tekstiä ei tarvitse kirjoittaa niin paljon. Mutta tietenkään se ei ole sitä.


Lapsille voi kirjoittaa ihan mistä tahansa aiheesta.

Kurssin opettaja puhui aluksi ideoinnista ja siitä, miten utelias mieli on kirjoittajan tärkein ominaisuus. Idea voi syntyä ihan missä vaan ja idea voi olla ihan mikä vaan. Kärjistämällä ja liioittelemalla arjen toiminnoista voi saada kirjoitettua hauskan seikkailun.


Jos aihe herättää sinussa tunteita tai se on sellainen, että jäät sitä pohtimaan, silloin sinulla saattaa olla jotain sellaista, mistä kannattaa kirjoittaa. Omat kokemukset ja havainnot ovat hyviä ideoinnin lähteitä.


Opettaja puhui myös mielikuvituksesta ja sen herättämisestä. Minulle on ollut hyödyllisintä "elää kirjoittajan elämää", mikä minulle tarkoittaa alitajunnan ruokkimista kulttuurilla. Uskon, että kulttuurin kokeminen antaa mielelle pureksittavaa ja tästä voi myöhemmin syntyä uuden tarinan alkuja.


Silmät ja korvat kannattaa pitää avoinna. Mitä lapset puhuvat bussissa, miten he käyttäytyvät päiväkodin retkellä, mistä lastensa sattumuksista työkaverit kertovat? Kirjoita nämä ylös ja käytä (tietenkin niin ettei lasta voi tunnistaa) kirjoittaessasi.


Mistä kirjoittaa lapsille?


Lapsille on hyvä kirjoittaa siitä, mitä asioita he tänä päivänä kohtaavat elämässään. Tunteet ovat universaaleja aiheita, samoin ystävyys tai erilaiset perheet. Aiheita on mistä kirjoittaa, sinun täytyy vain keksiä aiheeseen joku uudenlainen ajatus tai näkökulma. Kunhan se näkökulma on lapsen maailmasta.


Opettaja totesi, että tänä päivänä voi kirjoittaa lapsille lähes mistä tahansa. Hän luetteli nämä aiheet: perinteisten roolien haastaminen, rasismi, sukupuolineutraalius, vähemmistöt, monikulttuurisuus, avioero, ilmastonmuutos, kansainvälisyys, tasa-arvo, yhdenvertaisuus, köyhyys, sota, pakolaisuus, kuolema, sairaudet, mielenterveysongelmat, erityisherkkyys, kehollisuus, seksuaalisuus, kahden äidin tai kahden isän perheet, uusperheet.


Miten kirjoittaa lapsille vaikeista aiheista?


Tarinoiden avulla lapsi voi käsitellä vaikeita tunteita ja ajatuksia turvallisesti. Hän oppii, että muutkin kärsivät ja kohtaavat vaikeita asioita. Hän saa vahvistusta ajatukselle ettei ole yksin tai epänormaali. Kirjat tarjoavat myös apua tunteiden tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Miten tämä sitten tehdään?


Yksi tapa on etäännytys, esimerkiksi näillä keinoilla:


  1. Kirjoita hän-muodossa, näin rankka aihe etääntyy lapsesta.

  2. Kirjoita vaikea asia tapahtuvaksi sivuhahmolle.

  3. Sijoita tapahtumat eläinten maailmaan.

  4. Muista huumori ja fantasiamaailmaan sopivat yllättävät tapahtumat.

  5. Muista kirjoittaa lapsen ikätason mukaisesti.

  6. Kirjoita tarinalle onnellinen loppu.




    kolme piirroshahmoa leikkimässä, hahmot ovat lapsia





Comments


© 2023 by The Book Lover. Proudly created with Wix.com

bottom of page