top of page
  • Riikka

Haluatko kirjailijaksi? – Kirjamessujen vinkit esikoiskirjailijoille

Updated: Dec 27, 2020

Odotin innolla Kirjamessujen keskustelua, jossa kustantamojen ammattilaiset kertovat käsikirjoitusten valinnasta. Keskustelemassa olivat kustantaja Mirjam Ilvas (Kustantamo S&S) ja kustannustoimittaja Maarit Halmesarka (Teos) sekä kustannuspäällikkö Salla Pulli (Otava).

Puolen tunnin keskustelu meni aivan liian nopeasti. Olisin halunnut kuulla vielä enemmän ja vielä syvällisempää tietoa käsikirjoitusten valinnasta. Tässä lyhyesti ne pääkohdat, jotka puhuttelivat minua.


Miten tulla kirjailijaksi?

  • Kun lähetät käsikirjoitusta, liitä mukaan napakka saatekirje itsestäsi: kuka olet kirjoittajana (kirjoituskoulutus, mitä olet mahdollisesti jo julkaissut). Vaikka lopulta itse käsikirjoitus ratkaisee, myös saatekirjeen kieleen ja ilmaisuun kiinnitetään huomiota.

  • Liitä mukaan synopsis tai lyhyt kuvailu, mitä käsikirjoituksessa tapahtuu. Kerro käsikirjoituksen tyylilajista ja siitä miksi ja kenelle kirjoitat. Näiden asioiden pohtiminen auttaa muutenkin kirjoittajaa käsikirjoituksen työstämisessä.

  • Tutustu kustantamoiden julkaisemiin teoksiin ja ylipäätään lue paljon ja seuraa, mitä kirjallisuudessa on meneillään. Voit lähettää käsikirjoituksesi kaikille sopivaksi katsomillesi kustantajille yhtä aikaa.

  • Minkälainen genre kiinnostaa kustantajia tällä hetkellä? Autofiktiota on julkaistu jo pidemmän aikaa ja se kiinnostaa edelleen, varsinkin erilaiset hybridit eli käsikirjoitukset, joissa yhdistyy eri lajien hyvät puolet. Esimerkiksi esseetyyppinen teksti yhdistettynä tietokirjallisuuteen. Tai hyvin kaunokirjalliset dekkarit tai kauhuromaanit. Hyvin kirjallista viihdettä, siihen liittyy myös huumori. Ei tarvitse olla ryppyotsainen tai vakava. Etsivät käsikirjoitusta, joka naurattaisi. Samassakin tekstissä voi olla tätä kaikkea: se on älykäs, hauska, se liikuttaa ja häiritsee.

  • Kustannustoimittaja Maarit Halmesarka (Teos) kertoi etsivänsä jotain, mikä liikuttaa ja yleensä se on siinä kielessä. ”Juoni voi olla mitä vaan, henkilöhahmot voivat olla mitä vaan, genre voi olla mitä vaan, mutta näkee että se kirjoittaja on jonkun ytimessä ja sillä on hieno lause tai hieno rytmi, tai jotain, mikä häiritsee.”

  • Otavan kustannuspäällikkö Salla Pulli muotoili saman näin: ”Hyvin kirjoitettu teksti on se mikä erottuu ja se erottuu käsikirjoitustarjonnassa ensimmäisessä kappaleessa. Kun sanat on aseteltu peräkkäin sillä tavalla, että siitä tulee läkähdyttävä ja jännittävä tunne, ihokarvat nousee pystyyn kun odottaa että minne kirjoittaja vie. Se yleensä tapahtuu risteyskohdassa, siinä voi olla genrehybridi. Hyvin kirjoitettu, siinä on sellainen kieli, joka kuvaa sitä kokemusta josta haluaa kertoa.”

Eli kaikki palautuu kieleen. Paljon näkee kirjoituskursseja, jotka keskittyvät juoneen tai henkilöhahmojen rakentamiseen. Varmasti tällaisista kursseista on hyötyä, mutta auttaisiko kuitenkin eniten se, että kirjoittaisi ja lukisi paljon, ja sitä kautta kehittäisi omaa tyyliä ja kieltä?


Suomalaisia kirjailijoita Suomalaisen kirjan museossa Pukstaavissa.

bottom of page